15.01.2021
Uusi videosarja avaa Medialukutaito Suomessa -linjauksia
Mediakasvatuslinjausten visiona on, että Suomessa kaikkien ihmisten mahdollisuudet kehittää medialukutaitoaan paranevat. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on julkaissut videosarjan, jossa mediakasvatuksen asiantuntijat avaavat, mistä mediakasvatuslinjauksista on kysymys.
Mediakasvatus Suomessa
Medialukutaitoa on Suomessa opetettu ja kehitetty pitkään. Millainen suomalainen mediakasvatuksen kenttä on nykyään? Millaisiin aiheisiin ja kysymyksiin medialukutaito liittyy?
Mediakasvatuslinjausten osallistava valmistelu
Suomessa mediakasvatusta tehdään monella ei taholla ja monipuolisilla tavoilla. Siksi myös linjausten valmistelu tehtiin yhdessä. Miten valmistelu tehtiin käytännössä ja mistä osa-alueista linjaukset muodostuvat?
Tavoite 1: Kattava mediakasvatus
Suomessa toteutetaan sisällöllisesti, näkökulmiltaan, kohderyhmiltään sekä maantieteellisesti kattavaa mediakasvatusta. Millaisista asioista mediakasvatuksen kattavuus koostuu ja kuinka sitä voidaan kehittää?
Tavoite 2: Laadukas mediakasvatus
Suomessa toteutetaan laadukasta, merkityksellistä ja yhdenvertaista mediakasvatusta. Mistä asioista mediakasvatuksen laatu koostuu ja kuinka sitä voidaan kehittää?
Tavoite 3: Systemaattinen mediakasvatus
Medialukutaidon yhdenvertaisuus vaatii systemaattista mediakasvatustyötä. Mistä asioista mediakasvatuksen systemaattisuus kostuu ja kuinka sitä voidaan edistää?
Mediakasvatuslinjausten toimeenpano
Mediakasvatuslinjausten tavoitteena on tukea mediakasvatuksen kehittämistyötä ja toiminnan suunnittelua. Ilman vaikutusta käytäntöön parhaillakaan suunnitelmilla ei ole suurta merkitystä. Mitkä ovat keskeisimmät asiat linjausten toimeenpanossa? Miten toimeenpanoa tuetaan Suomessa?
Videosarjalla esiintyvät asiantuntijat:
Julia Alajärvi, projektipäällikkö
Lauri Palsa, erityisasiantuntija
Saara Salomaa, erityisasiantuntija
Medialukutaito Suomessa on vuonna 2019 julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) medialukutaitopolitiikka ja mediakasvatuksen kansallinen linjausasiakirja.
Tutustu linjauksiin: www.medialukutaitosuomessa.fi