01.08.2024

Työpaja kokosi näkemyksiä kestävästä kehityksestä eri puolilta maailmaa

KAVIn mediakasvatustiimi vei kestävän kehityksen näkökulmaa mediakasvatukseen kansainvälisille areenoille, kun Safer Internet -toimintamme edustajat pitivät aiheesta työpajan InSafe ja InHope -verkostojen koulutustapaamisessa tapaamisessa Puolassa. Työpajassa nousi esille useita ajatuksia YK:n kestävän kehityksen tavoitteista 2030 ja mediakasvatuksen yhteyksistä.

Vuoden 2024 Insafe & Inhope Joint Training Meeting järjestettiin 17.–18.4. Varsovassa. Paikalla oli noin 200 eurooppalaisten Safer Internet -keskusten edustajaa sekä BIK+ -ohjelmassa mukana olevia tahoja eri puolilta maailmaa. Inhope on globaali seksuaaliväkivallan ehkäisemisen puolesta työskentelevien toimijoiden verkosto. Niinpä saimmekin työpajassamme kuulla arvokkaita näkemyksiä eri puolilta maailmaa.

Aluksi kertasimme lyhyesti, mistä on kyse: Vuonna 2015 sovittiin YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmasta, jossa asetetaan 17 tavoitetta, jotka kaikkien maiden olisi yhdessä saavutettava vuoteen 2030 mennessä.

Toimme työpajaan kaksi keskustelunavausta. Ensimmäinen koski linjauksia ja toimintaa: miten tavoitteet näkyvät eri maiden InSafe- ja InHope -toiminnassa jo nyt, ja miten ne voisivat näkyä vielä voimakkaammin?

Esimerkiksi neljäs kestävän kehityksen tavoite on varmistaa avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus ja elinikäisen oppimisen mahdollisuudet. Koska kaikki Safer Internet -keskukset julkaisevat paljon avointa materiaalia koulutuksen ja opetuksen tueksi, on helppo nähdä, että tämä on tavoite, jota toteutetaan mediakasvatuksessa jo nyt.

Toinen avaus koski tiedon jakamista ja viestintää. Mistä kestävän kehityksen osa-alueista on mielekkäintä jakaa tietoa mediakasvatuksen yhteydessä? Koska teknologian käytön ja omien valintojen ympäristövaikutusten ymmärtäminen lasketaan ainakin Suomessa kuuluvan digitaaliseen lukutaitoon, tiedon levittäminen vastuullisista kulutusmalleista medialaitteiden osalta tuntuisi luontevalta aiheelta myös mediakasvatukseen.

Hyvinvointi ja sukupuolten tasa-arvo kiinnostivat aiheina

Työpajassa oli tarjolla kestävän kehityksen symboleita paperille tulostettuina, ja osallistujat saivat valita läheisiltä tuntuvat symbolit. Työskentely jatkui ryhmissä keskustellen.

Moni näkökulma liittyi erityisesti hyvinvointia koskevien tavoitteiden edistämiseen: mediakasvattajat voivat esimerkiksi edistää hyvinvointia tukemalla tasapainoista mediankäyttöä, kannustaa välttämään liiallista ajankäyttöä median ja laitteiden parissa, auttaa tunnistamaan mediankäytön vaikutuksia omaan hyvinvointiin ja tukea turvallista mediankäyttöä.

Moni näkökulma liittyi erityisesti hyvinvointia koskevien tavoitteiden edistämiseen: mediakasvattajat voivat esimerkiksi edistää hyvinvointia tukemalla tasapainoista mediankäyttöä, kannustaa välttämään liiallista ajankäyttöä median ja laitteiden parissa, auttaa tunnistamaan mediankäytön vaikutuksia omaan hyvinvointiin ja tukea turvallista mediankäyttöä.

Toisena vahvana näkökulmana nousi yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvät tavoitteet. Vahvistamalla eri-ikäisten kansalaisten mediataitoja voidaan vahvistaa eri ryhmien osallisuutta mediakulttuurissa. Lisäksi sukupuolten välinen tasa-arvo nousi työpajan kommenteissa, esimerkiksi siinä miten mediakasvatuksen keinoin voidaan edistää vihapuheen tunnistamista ja ehkäisyä.

Yhteenvedossa osallistujat myös nostivat esille eri organisaatioiden arvot. Arvopohjan valjastamista vielä paremmin kestävän kehityksen ja mediakasvatuksen näkökulmia yhdistävään työhön pidettiin tärkeänä.

Lue lisää aiheesta:

Teksti:
Leena Pylkkö, viestintäsuunnittelija, KAVI
Rauna Rahja, mediakasvatuksen asiantuntija, MLL (Varsovan kokouksen aikana projektipäällikkönä KAVIssa.)

Kuva: Samantha Woolfe